RUP Groen Blaffeturke: Gemiste Kans voor Beersel, Gebrek aan Ruimtelijke Ambitie en Participatie

Op de agenda van de laatste gemeenteraad op 27/11/2024  stond de Design – Build – Finance – Maintain (DBFM) overeenkomst voor een totaal renovatie van de gemeentelijke basisschool van Huizingen. De huidige en toekomstige meerderheid (lijst Burgemeester en NVA) bedankte hiervoor uitvoerig de vorige minister van onderwijs Ben Weyts, gemeenteraadslid in Beersel,  voor zijn belangrijke bijdrage in dit dossier en in het bijzonder voor de subsidies van de Vlaamse overheid voor dit project.

WijZijnBeersel is uiteraard tevreden met deze middelen en het vooruitzicht op een gerenoveerde school in Huizingen maar zet ook kanttekeningen bij dit dossier. De renovatie van de school had de motor kunnen zijn voor een ambitieuze ontwikkelingsvisie op heel deze buurt maar alweer wordt gekozen voor quick wins zonder globale ruimtelijke visie. Het ontbreekt nochtans niet aan uitdagingen op deze plek. Achter de school ligt nog een ambachtszone die voor zwaar verkeer zorgt langsheen de school, de stationsomgeving biedt potenties voor verdichting maar roept om een doordacht ruimtelijk voorstel

Bij het begin van de legislatuur werd de renovatie van de school nochtans aangegrepen om een nieuw Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) op te maken. De meerderheid wilde immers sociale woningen realiseren boven op de school, waarvoor een bestemmingswijziging noodzakelijk was. Al snel in het proces werd duidelijk dat de opmaak van dit GRUP ook een opportuniteit was om het beoogde project van Woonpunt Zennevallei op de site van het voormalig Café ’ T Groen Blaffeturke,  tegenover het station van Huizingen, bij te sturen. De realisatie van sociale woningen, op een driehoekig perceel dat langs alle zijden omsloten is door wegenis, is immers niet bepaald kwalitatief te noemen en draagt weinig bij tot de algemene uitstraling van deze strategische stationsomgeving.

Naar aanleiding van de verschillende participatiemomenten met de buurt en adviezen van de Gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) werd voorgesteld om de inplanting van de nieuwe sociale woningen te herzien door middel van een grondruil, om na te denken over de ontsluiting van de achterin gelegen bedrijvigheid in combinatie met de verschillende voorzieningen (school, huis van het kind, kinderopvang,…). Kortom  de hele buurt werd betrokken in dit initiatief. Er was verontwaardiging over de perimeter en de wijze waarop een eventuele onteigening werd gecommuniceerd maar er was een debat. Vervolgens viel alles stil. De bewoners werden niet geïnformeerd.

Inrichtingsvisie RUP

Het GRUP was niet langer nuttig voor de gemeente. De school zou gefinancierd worden via Vlaamse middelen. Het financieringsmodel met de sociale woningen op de school leek niet langer noodzakelijk waardoor het financiële belang voor de gemeente om een GRUP op te maken verviel.

WijZijnBeersel hekelt het feit dat ruimtelijke plannen in Beersel enkel lijken opgemaakt te worden als de gemeente er financieel belang bij heeft maar niet omwille van een ruimtelijke visie. Zo ook het GRUP herstructuren en optimaliseren dat een reeks gemeentelijke eigendommen valoriseert. Maar minstens even zorgwekkend is dat deze meerderheid het niet nodig vond om de betrokken bewoners van deze buurt te informeren dat de opmaak van dit GRUP werd stopgezet. Gisteren vernamen we dat Woonpunt Zennevallei intussen verder werkt aan een project binnen de grenzen van het voormalig Groen Blaffeturke.

Ruimtelijke ambitie, opwaardering stationsomgevingen, globale aanpak, participatie,…. allemaal woorden die de met glans herverkozen meerderheid onbekend zijn. Alweer een gemiste kans voor Beersel.