Fuifzalen en uitgaansmogelijkheden

Wij citeren letterlijk uit het memorandum van de jeugdraad van Beersel dat in 2018 werd voorgelegd. De situatie is zes jaar later nog steeds dezelfde. Het gebrek aan uitgaansmogelijkheden wordt trouwens bevestigd door de meest recente monitoring van onze gemeente.

De dag van vandaag is een fuif organiseren als jeugdvereniging nog amper de moeite. Er zijn drie aspecten dat hiertoe leiden.

Het eerste probleem is dat de locaties te duur zijn. De Moesjebaaz huren kost een Beerselse jeugdvereniging 120 euro, de DOC kost 325 euro voor de halve zaal (incl. de bar) en 600 euro voor de hele zaal. Jincafés of Aspicafés worden georganiseerd door de 16- tot 18-jarigen binnen de scouts en chiro’s. Zij organiseren die feestjes om zo hun binnen- of buitenlands kamp te helpen financieren. Als je weet dat je tijdens zo’n feestje ongeveer 150 euro winst hebt, maar 120 euro moet betalen aan de huur van de Moesjebaaz, is het als jeugdvereniging niet echt de moeite om hierin te investeren. Zowel de DOC als de Moesjebaaz staat vaak leeg, daarom vragen wij om de prijs te verlagen. De prijs van de DOC werd onlangs verlaagd, waardoor wij enkel vragen om de vraagprijs van de Moesjebaaz te herzien. Hierdoor zullen die uitgaansmogelijkheden een pak aantrekkelijker worden voor de organisatoren. Wij pleiten er zeker niet voor dat het gratis wordt, maar de huur voor de helft verlagen zou zeer mooi zijn.

Het tweede probleem is de uitgaansgelegenheden. In Beersel zijn er twee huurbare locaties om een fuif in te organiseren: de DOC en de Moesjebaaz. Maar die liggen in de uiterste hoeken van onze gemeente (zie onderstaande foto). Het jeugdhuis inLot kan eveneens gebruikt worden om een feestje in te organiseren, maar enkel en alleen voor de Chiro van Lot. Door de prijs te verlagen, maak je het aantrekkelijker voor de huurder, maar niet voor de feestganger. Op bijgevoegde foto werden in het rood de jeugdverenigingen gemarkeerd, en in het groen de uitgaansmogelijkheden. Een mogelijke oplossing voor dit probleem zien wij in Dworp. Het gildenhuis staat momenteel leeg en daarom zien wij dat als mogelijkheid voor een nieuw jeugdhuis in onze gemeente.

Het derde probleem is dat jeugdverenigingen de dag van vandaag veel minder volk lokken naar hun fuif. Je kan het nog zo tof mogelijk maken, maar als alle fuiven in de DOC moeten plaatsvinden, maakt de locatie het absoluut niet aantrekkelijker. Vroeger was de chirofuif van Lot in Lot, de scoutsfuif van scouts Beersel in de gemeentelijke feestzaal van Beersel … Het was voor de jeugdverenigingen en de feestgangers plezant om telkens op een andere locatie uit te gaan. Door het feit dat alle fuiven nu op dezelfde locaties plaatsvinden en gebruik moeten maken van dezelfde brouwer, is er niets aparts of speciaals meer aan. Elke fuif is exact hetzelfde, waardoor jongeren minder uitgaan in onze
gemeente en sneller naar Halle, Sint-Genesius-Rode of andere omliggende gemeenten trekken.